Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Απειλούνται με "κλείσιμο" κυπριακά κανάλια και ομίλοι


Η κρίση στα media είναι πλέον γεγονός, κανάλια και μεγάλοι mediaκοι όμιλοι κινδυνεύουν με "λουκέτο".
Εδώ και δυο χρόνια ξεκινήσαμε να αναφερόμαστε όλο και πιο έντονα, στην κρίση στα media , στην Κύπρο. Πως η οικονομική κρίση θα μετατραπεί και θα εξαπλωθεί και σε μια κρίση-φωτιάς στα ΜΜΕ.
Δεν θα μιλήσω για τον Τύπο, καθώς , δυστυχώς , η κρίση έδειξε τα «δόντια»  της, πρώτα σε συναδέλφους που εργοδοτούνταν στα έντυπα μέσα. 
Θα αναφερθώ στα τηλεοπτικά μονοπάτια. Αρχικά τα κανάλια γέμιζαν με «φοιτητές πρακτικής», ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα και να «εκμεταλλευτούν» τον ενθουσιασμό τους για αυτό τον χώρο.
Εκ των υστέρων ξεκίνησαν οι απολύσεις είτε παλαιότερων υπαλλήλων με ψηλούς μισθούς, είτε συνεργατών-ανταποκριτών. Το budget των εκπομπών μειώθηκε δραματικά –μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε οι ίδιοι οι παρουσιαστές να βρουν χορηγούς. 
Εκπομπές κόπηκαν, συνάδελφοι έμειναν χωρίς δουλειά. 
Πρόσφατο περιστατικό , οι απολύσεις στον ΑΝΤ1. Λίγες μέρες αργότερα το MEGA αποφάσισε να κόψει την «Νέα Μέρα» το πρωί και να την μεταφέρει στην απογευματινή ζώνη.  Το ίδιο έγινε και με το «Πρωινό μου» στο Mega Ελλάδος, το οποίο αλλάζει ζώνη και γίνεται «Απογευματινό μου». Στο συγκρότημα ΔΙΑΣ ήδη το «κούρεμα» ξεκίνησε εδώ και μήνες, ενώ από ότι φαίνεται τον δρόμο της απόλυσης θα δουν και άλλοι συνάδελφοι. Στο ΡΙΚ, τον τελευταίο χρόνο επικρατούσε ένας πανικός και ένα σύννεφο «αβεβαιότητας», αφού όλοι οι υπάλληλοι κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας την δική τους σειρά για την «έξοδο» σε ανύποπτο χρόνο. 
Η διαφημίσεις μειώθηκαν, ενώ πολλοί διαφημιστές , πλέον πληρώνουν σε «είδος» και όχι σε ρευστό, αφού το δεύτερο με δυσκολία μπορεί να εξασφαλιστεί. Συγκεκριμένο κανάλι στην Κύπρο, πληρώνεται από κάποιους διαφημιστές σε «είδος ή υπηρεσίες» ( της εταιρείας). 
Πλέον είναι γεγονός και ψιθυρίζεται και η μείωση των τηλεοπτικών καναλιών στο νησί. 
Να σημειωθεί ότι από τις 28 Μαρτίου έγινε αύξηση του τέλους πρόσβασης στην επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα που αγγίζει το 80%, σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια τα οποία μεταδίδονται μέσω της Velister . Αυτό δημιουργεί φόβο πως κάποια κανάλια ίσως οδεύσουν προς κλείσιμο. Εκτιμάται ήδη ότι τρεις ή και περισσότεροι σταθμοί, κυρίως θεματικά και «τοπικά» κανάλια δεν θα αντέξουν και θα αποχωρήσουν απο την velister οδεύοντας αποκλειστικά προς στις καλοδιακές πλατφόρμες. 
Και εδώ γεννιέται το « εάν φύγει κάποιο κανάλι από την πλατφόρμα θα υπάρξει αλυσιδωτή αύξηση στους υπόλοιπους πελάτες της Velister». Σύμφωνα με την «Κ» η απάντηση του ΓΕΡΗΕΤ είναι αρνητική. Από την άλλη ο εκτελεστικός της Πρόεδρος, Ανδρέας Πετρίδης, ανέφερε στην «Κ» πως υπάρχει δημόσια δέσμευση του προέδρου της Δημοκρατίας να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί η βιωσιμότητα των καναλιών και η πολυφωνία. Άλλωστε επεσήμανε στόχος της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ήταν η αύξηση της χωρητικότητας των συχνοτήτων και η πολυφωνία.
Το λυπηρό είναι ότι κάποιοι συνάδελφοι είναι μια ανάσα πριν χάσουν την δουλειά τους, καθώς οι καναλάρχες για να μειώσουν κόστη , απολύουν προσωπικό και κόβουν εκπομπές, πέρα από τις μειώσεις μισθών που γίνονται στο υπόλοιπο προσωπικό. Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε συναδέλφους, άλλωστε γνωρίζουν απο πρώτο χέρι τι συμβαίνει στο μέσο το οποίο εργοδοτούνται, ωστόσο οφείλουμε να παρουσιάσουμε την δραματική εικόνα και τις αλλαγές που έρχονται σε αυτό τον χώρο που λέγεται "Δημοσιογραφία". Διότι πίσω από τις ειδήσεις, τις όμορφες εκπομπές, κρύβονται θλιμμένα, αγχωμένα και ανήσυχα πρόσωπα τα οποία δεν ξέρουν τι μπορεί να τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα . 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου