Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις τα περιοριστικά μέτρα


Τα περιοριστικά μέτρα και το πάγωμα των καταθέσεων έβαλαν φρένο σε κάθε δραστηριότητα. Οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά το δράμα της κατάρρευσης ζητούν άμεση άρση των περιορισμών στις συναλλαγές
Για στραγγαλισμένη αγορά, για οικονομία στο ψυγείο, για επιχειρήσεις που κλείνουν η μια μετά την άλλη με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, κάνουν λόγο οι άνθρωποι που δίνουν οξυγόνο στην ανάπτυξη και οι οποίοι έχουν βρεθεί τον τελευταίο μήνα με δεμένα τα χέρια, να παρακολουθούν με αγωνία τις επιχειρήσεις τους να οδηγούνται στην κατάρρευση. Οι περιορισμοί στις συναλλαγές έχουν βάλει φρένο σε κάθε δραστηριότητα και οδηγούν την αγορά σε μαρασμό, ενώ το φως στην άκρη του τούνελ θα αργήσει πολύ να φανεί.
Τον Σεπτέμβριο, λέει η Κεντρική Τράπεζα, όταν θα αποφασισθεί το τελικό ύψος του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, τότε θα αρθούν και οι περιορισμοί.
Η κατάσταση είναι όντως δραματική. Την περιέγραψαν για τη «Σημερινή» οι άνθρωποι που ζουν καθημερινά το άγχος μιας οικονομίας στον αναπνευστήρα.
ΝΩΝΤΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ - Γενικός Διευθυντής ΧΑΚ:
Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη που ώθησε τις Αρχές στην απόφαση για περιορισμούς στις συναλλαγές. Παρόλα αυτά είναι φανερό ότι το πάγωμα καταθέσεων, τη δεδομένη στιγμή, κατά την οποία χρειάζεται να γίνουν άμεσα ενέργειες για σταθεροποίηση της οικονομίας και ανάπτυξή της, προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην αγορά και στις επιχειρήσεις, τα οποία, μάλιστα, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν εάν δεν υπάρξει το συντομότερο διευθέτηση του όλου θέματος. Είναι σίγουρο ότι θα βοηθούσε την κατάσταση εάν η αποδέσμευση των καταθέσεων γινόταν το συντομότερο δυνατόν.
Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τα περιοριστικά μέτρα έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη Χρηματιστηριακή Αγορά. Οι δύο τράπεζες που επηρεάζονται, Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή, ήταν οι δύο μεγάλες εταιρείες στην Κύρια Αγορά του ΧΑΚ και όσα διαδραματίζονται, έχουν επηρεάσει τόσο το ίδιο το Χρηματιστήριο όσο και τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν επενδύσει σ’ αυτές. Τα πιο πάνω έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εργασίες του ΧΑΚ και των συντελεστών της Αγοράς γενικότερα. Εκείνο δε που επηρεάζει σημαντικά είναι και η αβεβαιότητα που επικρατεί για πολλά θέματα και η μη ύπαρξη ξεκάθαρων ερμηνειών.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει οι αρμόδιες Εποπτικές Αρχές, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και προσμετρώντας τις συνέπειες, να προχωρήσουν σε σταδιακή άρση των περιορισμών, ώστε να υποβοηθούνται οι ξένες επενδύσεις και η Αγορά γενικότερα. Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι επιβεβλημένη για να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το Χρηματιστήριο μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή αφού ο ρόλος του είναι πρωταρχικός στην οικονομική ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδυτών και στην υποβοήθηση εταιρειών για άντληση κεφαλαίων. Μεταξύ άλλων και όπως ισχύει διεθνώς, εταιρείες μεγάλων έργων, τουριστικής ανάπτυξης, ενέργειας και υποδομών, θα μπορούσαν να εισαχθούν στο ΧΑΚ και να δώσουν ευκαιρία σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν σ’ αυτά. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγονται λανθασμένες αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν, μεταφέροντας λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό που δημιουργούν αβεβαιότητα στην Αγορά όπως επιλεκτικές διαρροές του περιεχομένου εμπιστευτικών εκθέσεων (π.χ μελέτη Pimco).

Δεν είμαστε οι κατάλληλοι να απαντήσουμε στο ερώτημα αν θα δημιουργηθούν προβλήματα από άρση της απόφασης για περιορισμούς. Πρέπει όμως να υποδείξουμε ότι χρειάζεται συνεχής διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους. Χρειάζεται επίσης και οι αρμόδιες Εποπτικές Αρχές να εφαρμόζουν όσα απαιτούν από τους εποπτευόμενούς τους, όπως π.χ. διαφάνεια, εταιρική διακυβέρνηση.

Η έλλειψη ρευστότητας διώχνει τους ξένους επενδυτές

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΠΕΡΗΣ- Πρόεδρος ΣΕΛΚ:
Το συνεχιζόμενο πάγωμα των καταθέσεων στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και στις υπόλοιπες τράπεζες είναι αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία, για δυο λόγους: Στερεί την εγχώρια αγορά από σημαντική ρευστότητα, που είναι αναγκαία για την αναζωογόνηση της οικονομίας και διώχνει τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθότι περιορίζει σημαντικά τη χρησιμότητα των κυπριακών εταιρειών.
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Χωρίς ικανοποιητική ρευστότητα, είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, γι' αυτό οι επαγγελματικοί φορείς, όπως ο Σύνδεσμός μας, έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι πρέπει αμέσως να χαλαρώσουν στο μέγιστο δυνατόν τα περιοριστικά μέτρα. Το πάγωμα λογαριασμών, πέρα από τα ποσά που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαίωση της Τράπεζας Κύπρου, μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει στην αγορά. Ουσιαστικά αυτήν τη στιγμή τόσο οι ντόπιες αλλά και οι ξένες επιχειρήσεις είναι οικονομικά στραγγαλισμένες. Ως ΣΕΛΚ μαζί με άλλους φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το ΚΕΒΕ και ο CIPA έχουμε δώσει στην Κυβέρνηση δέκα συν μία προτάσεις για επίσπευση της εξόδου από την κρίση.
Οι προτάσεις μας, εκτός από την άμεση και ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επικεντρώνονται στη διατήρηση της Κύπρου ως αξιόπιστου Διεθνούς Επιχειρηματικού Κέντρου και την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς. Εισηγούμαστε, μεταξύ άλλων, την παροχή ανταλλαγμάτων σε όσους έχουν χάσει χρήματα λόγω Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου, την παροχή φορολογικών κινήτρων για νέες επενδύσεις (π.χ. δεκαετής εξαίρεση από τη φορολογία σε μεγάλες επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας), ανάπτυξη διακρατικών συμφωνιών με νέες αγορές π.χ. Ασία, χαλάρωση συντελεστών δόμησης και η έκδοση εκκρεμούντων τίτλων ακινήτων.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα περιοριστικά μέτρα για όλες τις τράπεζες εκτός από την Τράπεζα Κύπρου/Λαϊκή μπορούν να αρθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθότι οι ξένες τράπεζες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καλύψουν οι ίδιες πλήρως οποιεσδήποτε ανάγκες σε ρευστότητα.
Όσον αφορά τις Τράπεζες Κύπρου/Λαϊκή, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε πιο αποφασιστικοί και να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμφωνήσει και να στηρίξει πιο γρήγορο ξεπάγωμα των λογαριασμών, ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία μας.
Το πάγωμα ισούται με μαρασμό στο εμπόριο
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ:
Το πάγωμα καταθέσεων και τα περιοριστικά μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας προκαλούν, αναπόφευκτα, σωρεία προβλημάτων στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκτασιν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ο ΠΑΣΥΞΕ, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν βιώσιμες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τις οποίες και αναμένουν οι ξένοι συνεργάτες μας και οι τουρίστες, εισηγήθηκε: α. Διασφάλιση της επαρκούς παροχής κεφαλαίου κίνησης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για την ομαλή λειτουργία τους. β. Διασφάλιση συμψηφισμού των υφιστάμενων πιστωτικών υπολοίπων έναντι των δανειοδοτήσεων για κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση. γ. Προς διευκόλυνση και στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, θα ήταν επωφελές να παρασχεθεί παράταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανειοδοτήσεων, καθώς και η δραστική μείωση των επιτοκίων, σε επίπεδα ανάλογα αυτών που προσφέρονται από ξένα τραπεζικά ιδρύματα.
Οι συνέπειες στην αγορά γενικότερα από το πάγωμα των καταθέσεων θα είναι άκρως επώδυνες για όλους, μιας και θα προκαλέσουν αύξηση στις πτωχεύσεις, μαρασμό του εμπορίου και, δυστυχώς, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Η αγορά βρίσκεται σε πλήρη νάρκωση

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΗΛΙΚΟΣ - Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ:
Η ΟΕΒ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως σ’ ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Ενώ η οικονομία έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα, οι κυπριακές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι με τις καταθέσεις και τα δάνειά τους στα δύο μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου. Το πάγωμα των καταθέσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, τα οποία επιδεινώνονται κάθε μέρα που καθυστερεί η λήψη οριστικής απόφασης. Τονίζουμε εμφαντικά γι' ακόμα μια φορά ότι με δεδομένες τις πιστωτικές αδυναμίες που ήδη αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, και η παρατεταμένη δέσμευση των υφιστάμενων καταθέσεών τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας με καταστροφικές συνέπειες για τις ίδιες, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες τους.
Η ΟΕΒ ζητά την άμεση αποδέσμευση ολόκληρου του 40% των μη εγγυημένων καταθέσεων και την τάχιστη οριστικοποίηση του ύψους του «κουρέματος» για το υπόλοιπο των καταθέσεων.
Λόγω του παγώματος, η αγορά βρίσκεται σε σχεδόν πλήρη νάρκωση, ενώ λιγοστές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων γίνονταν μέχρι πρόσφατα κυρίως με πίστωση. Τις τελευταίες ημέρες οι επιχειρηματικές συναλλαγές (στην Κύπρο με το εξωτερικό) γίνονται κυρίως με μετρητά, γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.
Εάν σύντομα δεν υπάρξει άρση των μέτρων, το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγέθυνση των πιστώσεων σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των συναλλαγών και κλείσιμο των επιχειρήσεων, με επακόλουθο απολύσεις, προσωρινές ή μόνιμες, πολύ μεγάλου μέρους ή και του συνόλου των εργαζομένων σ’ αυτές, κάτι που όλοι απευχόμαστε.
Ως ΟΕΒ έχουμε αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
Σ' ό,τι αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουμε εισηγηθεί μεταξύ άλλων:
  • •Σταδιακή αποδέσμευση όλων των ποσών καταθέσεων (40%) νομικών προσώπων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν, έστω και με το μικρό αυτό ποσοστό των κεφαλαίων τους, να λειτουργήσουν.
  • •Μείωση επιτοκίων δανεισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Μέχρι την προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων να γίνει πάγωμα της καταβολής των δόσεων, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες. Επίσης, πρέπει να δοθεί η ευχέρεια για αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.
  • •Επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης επιταγών, ώστε το χρήμα να κυκλοφορεί πιο γρήγορα.
  • •Να δοθεί χρόνος προσαρμογής 2-3 χρόνια στην εφαρμογή των προνοιών του μνημονίου για τον τρόπο εφαρμογής των νέων κανονισμών για τα τραπεζικά δάνεια, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ρευστότητας.
Να σημειώσουμε ότι η Κύπρος θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο χρηματοοικονομικό μοντέλο, όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εμπνέουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε κάθε καταθέτη / επενδυτή.
Η ΟΕΒ, ως εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου στον τόπο, τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για πρόληψη ακόμα δυσμενέστερων εξελίξεων για την οικονομία και για ανατροπή της αρνητικής ψυχολογίας, με τη δημιουργία ευνοϊκού οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στη βάση της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας και της σταθερότητας της οικονομικής μας πολιτικής. Αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο τόσο για τις επιχειρήσεις/επενδυτές όσο και για τους ίδιους τους πολίτες.
Πρέπει ξεκαθαριστεί το ύψος του κουρέματος

ΣΤΕΦΑΦΑΝΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ - Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ

Λαμβανομένου υπόψη ότι ο κύριος κίνδυνος είναι η διαφυγή καταθέσεων στο εξωτερικό, η λήψη των περιοριστικών μέτρων από την Κεντρική Τράπεζα είναι ορθή και προς τη σωστή κατεύθυνση. Όσον αφορά τώρα τις συναλλαγές στο εσωτερικό και τη διοχέτευση των συγκεκριμένων κεφαλαίων για εκμετάλλευση στην εγχώρια αγορά και τις επιχειρήσεις, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αρθούν οι οποιοιδήποτε περιορισμοί. Σημαντικό, επίσης, είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος του κουρέματος που θα υποστούν, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και να μπορεί να γίνει ο ανάλογος προγραμματισμός για χρησιμοποίηση των εναπομεινάντων κεφαλαίων, κυρίως από την πλευρά των επιχειρήσεων. Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, οι ψίθυροι και οι φόβοι για καθολική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση από τα προβλήματα που μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπισθούν, παρά με τη συνέχιση των μέτρων μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η αγορά όπως την ξέραμε παλιά δεν θα είναι η ίδια, ούτε θα λειτουργήσει με τις συνήθεις πρακτικές του παρελθόντος: Επιταγές στον αέρα, μεταχρονολογημένες επιταγές, πλαστικό χρήμα δανεικό, εύκολη και άμεση χρηματοδότηση, με μια λέξη «υπερκατανάλωση».
Η πραγματικότητα σήμερα, υποχρεωτικά θα διορθώσει στρεβλώσεις. Από την άλλη, επιβάλλεται να λειτουργήσει και να αποκατασταθεί ο κύκλος προμήθειας - αγοράς - ζήτησης - πώλησης. Η αλυσίδα αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει εύρυθμα, με ρυθμίσεις που να διορθώνουν τις στρεβλώσεις και παράλληλα να δίνουν τη δυνατότητα στις υγιείς επιχειρήσεις να προμηθεύονται αγαθά και προϊόντα, να καλύπτουν τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα και να επιβιώσουν.
Οι επιπτώσεις των περιορισμών στην οικονομία είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού: Αύξηση της ανεργίας, μείωση της κατανάλωσης και ζήτησης, κλείσιμο επιχειρήσεων, συρρίκνωση των εσόδων του κράτους και του Α.Ε.Π., κάθετη μείωση μισθών, συντάξεων και ωφελημάτων, κίνδυνος κατάρρευσης του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής.
Για λύση των προβλημάτων πιστεύουμε σε άμεση αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, απελευθέρωση εσωτερικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, ξεκαθάρισμα κουρέματος, δραστική μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση των δανείων, μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης και του κόστους ενέργειας, προγραμματισμό για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τέλος δουλειά - αισιοδοξία - όραμα.
Φιλελευθεροποίηση των καταθέσεων το συντομότερο

ΛΑΚΗΣ ΤΟΦΑΡΙΔΗΣ- Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης:

Πιστεύω ότι, υπό τις περιστάσεις, το πάγωμα των καταθέσεων ήταν αναπόφευκτο για τον εξορθολογισμό και γενικότερα τη διάσωση του τραπεζικού μας συστήματος. Όμως, έχει δημιουργήσει μεγάλες αβεβαιότητες, η περίοδος είναι μακρά και οι οποιεσδήποτε διαδικασίες καθιστούν αναγκαίο το πάγωμα θα πρέπει να συμπληρωθούν πολύ ενωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, ώστε το συντομότερο να επανέλθουμε σε συνθήκες σχετικής ομαλότητας.

Οι επιπτώσεις για την οικονομία γενικότερα είναι τραγικές εφόσον πάγωμα καταθέσεων ουσιαστικά σημαίνει δραστικό περιορισμό ή ακόμη και πάγωμα οποιασδήποτε μορφής οικονομικής δραστηριότητας. Με παγωμένες τις καταθέσεις και την αβεβαιότητα στην οικονομία δεν βλέπω ποιος και πώς θα αποφασίσει να αναλάβει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, η οποία διαλαμβάνει προγραμματισμό και σχετίζεται με το μέλλον. Λ.χ. να αγοράσει και επενδύσει σε ακίνητα. Με το πέρασμα του χρόνου οι δυσκολίες για επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι και μεγαλύτερες, εφόσον η αβεβαιότητα θα αυξάνεται συνεχώς.
Το πάγωμα των καταθέσεων σε συνδυασμό με τις πολύ περιορισμένες πιστώσεις που δίδονται από τις τράπεζες, δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο και την οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα, η έλλειψη δε ρευστότητας μάς οδηγεί σε ακόμη πιο βαθιά κρίση και ύφεση.
Δεν βλέπω άλλη λύση από τη φιλελευθεροποίηση των καταθέσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επανέλθουμε σε συνθήκες ομαλότητας σ’ ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα. Άρση των οποιωνδήποτε μέτρων όχι μόνο θα αυξήσει τη ρευστότητα, αλλά και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα, χαρακτηριστικά απόλυτα αναγκαία για ανάληψη οικονομικής δραστηριότητας. Το συντομότερο, το καλύτερο. Δεν είναι δυνατό να επιβιώσει το οικονομικό μας σύστημα για πολύ, κάτω από το καθεστώς που ζούμε σήμερα. Κατά συνέπειαν και δεδομένου ότι η επιστροφή στην ομαλότητα είναι απόλυτα αναγκαία για την οικονομία μας, πιστεύω ότι σταδιακά, αλλά με γρήγορα βήματα, θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που αφορούν τις καταθέσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου