Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Δέκα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ


Όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν γίνει επί αμερικανικού εδάφους και η σημασία τους...
Μπορεί στις Η.Π.Α. να μην υπήρξε ποτέ οργανωμένη τρομοκρατία με την έννοια που τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα (και που τη βίωσαν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία), αλλά η σημασία της χώρας ως κυρίαρχου παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα έκανε και τα 10 μέχρι σήμερα χτυπήματα που έχουν σημειωθεί επί του εδάφους της να μείνουν στην ιστορία.
Ας τα θυμηθούμε όλα, με χρονολογική σειρά:
1901, 6 Σεπτεμβρίου - Μπάφαλο Ο ρωσοπολωνικής καταγωγής, γενημμένος στο Μίτσιγκαν, Λεόν Τζόλγκοζ, αναρχικός, δολοφονεί τον Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, 25ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, στο Μπάφαλο. Ήταν άλλο ένα χτύπημα κατά πολιτικού από αναρχικούς. Εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη -ειδικά στη Ρωσία- γεννιόταν το αναρχικό κίνημα και τέτοιου είδους χτυπήματα ήταν αρκετά συχνά. Οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ είχαν προετοιμασθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά όταν τελικά προέκυψε, δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τον πιο σημαντικό απ' όλους τους στόχους. Ο ΜακΚίνλεϊ δεν σκοτώθηκε ακαριαία. Πέθανε μία εβδομάδα αργότερα, από γάγγραινα που είχε προκληθεί στο στομάχι του από τη σφαίρα που δέχτηκε στην κοιλιά.
1920, 16 Σεπτεμβρίου - Νέα Υόρκη Μια βόμβα από ΤΝΤ εκρήγνυται μέσα σε ένα κάρο που κάποιος είχει αφήσει στην Γουώλ Στρητ. Η εκρηξη σκοτώνει 35 ανθρώπους και τραυματίζει εκατοντάδες άλλους. Το ποιος έβαλε εκεί την βόμβα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως επρόκειτο για αναρχικούς.
1975, 24 Ιανουαρίου - Νέα Υόρκη Μια βόμβα εκρήγνυται στην ιστορική Fraunces Tavern και σκοτώνει 4 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους 50. Το FALN, η εθνικιστική οργάνωση για την απελευθέρωση του Πουέρτο Ρίκο αναλαμβάνει την ευθύνη.
1993, 26 Φεβρουαρίου - Νέα Υόρκη Η πρώτη επίθεση στο World Trade Center είναι γεγονός. Μια βόμβα εκρήγνυεται στο υπόγειο του κτηρίου, σκοτώντας 6 και τραυματίζοντας περισσότερους από 1.000. 10 ισλαμιστές καταδικάζονται ως ένοχοι το 1995 και το 1998 καταδικάζεται και ο Ραμζί Γιουσέφ που συνελλήφθη αργότερα ως υποκινητής του χτυπήματος. Χωρίς να έχουν εξακριβωθεί ακόμη επισήμως, οι σχέσεις του με την Αλ Κάιντα θεωρούνται δεδομένες από την CIA.
1995, 19 Απριλίου - Οκλαχόμα 168 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότερα από 220 κτήρια υφίστανται σοβαρές ζημιές έπειτα από την έκρηξη ισχυρότατης βόμβας έξω από ένα ομοσπονδιακό σύμπλεγμα γραφείων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ (μέχρι τότε) και, παρότι πολλοί περίμεναν ότι θα ήταν από εξτρεμιστές ισλαμιστές, τελικά ήρθε από αντικαθεστωτικούς Αμερικανούς...
2001, 11 Σεπτεμβρίου - Νέα Υόρκη, Άρλινγκτον, Σάνκσβιλ 2 αεροπλάνα που έχουν καταληφθεί από αεροπειρατές πέφτουν στους δίδυμους πύργους του World Trade Center, άλλο ένα πέφτει στο Πεντάγωνο, ενώ ένα τέταρτο πέφτει πριν προλάβει να χτυπήσει άλλο στόχο. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φτάνει τα 2.992 (τα 2.740 στη Νέα Υόρκη). Πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις βρίσκεται η Αλ Κάιντα που καταφέρνει ένα απίστευτο πλήγμα στην καρδιά της Αμερικής, το μεγαλύτερο και πιο δολοφονικό τρομοκρατικό πλήγμα που έγινε ποτέ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ορκίζεται ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και σύντομα θα εισβάλει σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
2009, 1 Ιουνίου - Λίτλ Ροκ Δύο Αμερικανοί στρατιώτες πυροβολούνται από τον Αμπντουλακίμ Μουχαμέντ, ένα Μουσουλμάνο Αμερικανό πολίτη, από το Μέμφις, ο οποίος παραδέχεται σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Ο ένας από τους δύο στρατιώτες υποκύπτει στα τραύματά του.
2010, 1 Μαΐου - Νέα Υόρκη Μια βόμβα αναφλέγεται, αλλά δεν εκρήγνυεται, στην Times Square, το κεντρικότερο σημείο της Νέας Υόρκης. Εξουδετερώνεται πριν προλάβει να κάνει ζημιά, όταν οι περαστικοί παρατηρούν ότι βγαίνουν καπνοί από ένα αυτοκίνητο. Ο ισλαμιστής Φαϊζάλ Σαζάντ παραδέχεται ότι τοποθέτησε τη βόμβα με σκοπό ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.
2011, 17 Iανουαρίου - Ουάσινγκτον Μια βόμβα ανακαλύπτεται στην διαδρομή απ' όπου θα περνούσε η παρέλαση στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε με την έκρηξή της να πετάξει αιχμηρά αντικείμενα στους περαστικούς -ακριβώς όπως αυτές της Βοστώνης. Εξουδετερώνεται πριν εκραγεί, αλλά δεν γίνεται γνωστό ποιος την τοποθέτησε.
2013, 15 Απριλίου - Βοστώνη 3 άνθρωποι σκοτώνονται και πάνω από 170 τραυματίζονται όταν 2 βόμβες, παρόμοιες με αυτήν που εξουδετερώθηκε στην Ουάσινγκτον το 2011, εκρήγνυνται λίγα μέτρα από την γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Μια τρίτη βόμβα εκρήγνυεται αργότερα, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο από τις αρχές, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Δύο ακόμη βόμβες εξουδετερώνονται πριν εκραγούν.
Πολλά ακόμη τρομοκρατικά χτυπήματα κατά αμερικανικών στόχων έχουν σημειωθεί εκτός ΗΠΑ. Η σημασία, όμως, αυτών που γίνονται επί αμερικανικού εδάφους μοιάζει να έχει μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνει η αμερικανική ηγεσία. Η ευαισθησία των Αμερικανών σε θέματα ασφάλειας αλλάζει πάρα πολλά στον κόσμο μας μετά από κάθε επίθεση. Ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο πλανήτης Γη δεν θα μπορέσει να αποκτήσει ξανά την ίδια αθωότητα με πριν. Κάμερες ασφαλείας εγκαθίστανται παντού, οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι εξοντωτικοί, όλοι μοιάζουν ύποπτοι.
Όχι τυχαία διάφορες θεωρίες συνομωσίας ακούγονται κάθε φορά, θεωρίες που λένε ότι τα χτυπήματα έχουν οργανωθεί από τις ίδιες τις ΗΠΑ, ως μια αφορμή για επέμβαση στο εξωτερικό. Η δράση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου θα ήταν αδύνατη χωρίς να έχει προηγηθεί ένα τέτοιο πλήγμα στην τιμή και την αυτοπεποίθηση των Αμερικανών. Το χτύπημα της Βοστώνης έρχεται σε μια περίοδο όπου πολλή συζήτηση γίνεται για πιθανές επεμβάσεις σε Βόρεια Κορέα και Ιράν, με αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά οι θεωρίες συνομωσίας να βγαίνουν στο προσκήνιο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου