Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Θα πληρώνουμε όλοι για τα ακίνητα



Με τιμές του 1980, αλλά χωρίς εξαιρέσεις η νέα φορολογία - Επαχθέστερο το νέο μνημόνιο από το προηγούμενο, αφού ζητά 75 εκ. περισσότερα
Στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας του βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και την πρώτη κατοικία, ενώ από την εφαρμογή του θα εισπραχθούν 75 εκατομμύρια περισσότερα απ' όσα προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο. Η φορολόγηση θα γίνει με βάση τις τιμές του 1980.
Όπως είπε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για ψήφιση. Πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία που το διέπει είναι ότι όλοι πρέπει να πληρώσουν φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρξει ένας πιο δίκαιος τρόπος φορολογίας.
Και η πρώτη κατοικία

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η φορολόγηση θα γίνει στη βάση εκτίμησης των τιμών ακινήτων του 1980 και θα περιλαμβάνεται και η πρώτη κατοικία.

Από τις δηλώσεις του Υπουργού συνάγεται ότι η φορολογία που θα κληθούμε να πληρώσουμε τον Σεπτέμβριο θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που προνοούσε το προηγούμενο νομοσχέδιο, αφού η εκτίμηση των ακινήτων θα γίνει με τιμές του 1980 αλλά και γιατί τα χρήματα που πρέπει να εισπραχθούν θα είναι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια λιγότερα. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο στόχευε σε εισπράξεις 200 εκατομμυρίων, ενώ η Τρόικα ζητούσε 97 εκατομμύρια.
Χθες, στην Επιτροπή Προσφύγων, ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε και στη στεγαστική πολιτική του κράτους για τους πρόσφυγες. Είπε χαρακτηριστικά ότι «τα σημεία και τέρατα που συμβαίνουν στην οικονομία δεν επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη στεγαστική πολιτική που θα εφαρμόσει το 2014 για τους πρόσφυγες, ενώ για τώρα περιορίζεται στην, υπό τα δεδομένα, υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2013, που είναι μειωμένος κατά 37% σε σχέση με το 2012».
Ο κ. Χάσικος επεσήμανε ότι η στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες θα περιλαμβάνει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και μείωση των χορηγιών, για να βοηθηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δικαιούχων. Συγκεκριμένες απαντήσεις θα μπορούν να δοθούν όταν υπογραφεί το μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι η κατάργηση των εγγυήσεων είχε τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στη συνεδρία της 20ής Φεβρουαρίου 2012 και αποσύρθηκε, αλλά ανέφερε ότι ο τερματισμός των κρατικών εγγυήσεων είναι εκεί και στέκει.
Ήταν απλόχερη
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Προσφύγων για την κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τη στέγαση των προσφύγων, η οποία φυσικά τελεί υπό την εποπτεία της Τρόικας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως η στεγαστική πολιτική που εφάρμοσε για τους πρόσφυγες η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν απλόχερη, και πρόσθεσε ότι μετά από ένα σημείο «ξεφύγαμε και είναι αδύνατο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική».
Περαιτέρω είπε ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 για τη στεγαστική πολιτική είναι μειωμένος κατά 39% σε σχέση με το 2012 και ο προϋπολογισμός που αφορά τη στέγαση των προσφύγων μειωμένος κατά 37%. Εξήγησε ότι από τα 113 εκ. που ήταν το 2012, το 2013 μειώθηκε στα 71 εκ.
Περαιτέρω εξήγησε ότι η υλοποίησή του τελεί υπό την αίρεση της Τρόικας, που απαιτεί να κατατεθεί ο τρόπος κατανομής του ποσού για να μπορέσουμε να πάρουμε το δάνειο.
Πρέπει να εισπραχθούν τα οφειλόμενα
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Ασσιώτης εξήγησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την ταμειακή κατάσταση του κράτους και σημείωσε ότι απαιτείται να εισπραχθούν οι οφειλές προς το κράτος.
Ο Υπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως πρέπει να έχουμε επίγνωση γι' αυτά που έχουμε μπροστά μας και υπέδειξε στην Επιτροπή Προσφύγων ότι οι δανειστές μας δεν θέλουν να δημιουργούνται λίστες με υποχρεώσεις του κράτους και εγκρίσεις χορηγιών που καθυστερούν, γι' αυτό ανέφερε θα θέσουμε αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και θα μειώσουμε τα ποσά των χορηγιών, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι και σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή ότι για 12.603 κατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς έχουν παραχωρηθεί 10.723 τίτλοι ιδιοκτησίας, για άλλες 337 η έκδοση τίτλου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ 1.337 περιπτώσεις παρουσιάζουν προβλήματα λόγω παράτυπων πολεοδομικών παρεμβάσεων των δικαιούχων.
Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο διαχωρισμός και παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους 907 οικοπέδα σε όλες τις επαρχίες,και ότι προωθείται ο διαχωρισμός άλλων 705. Λέγοντας ότι στον Προϋπολογισμό του 2013 περιλήφθηκε κονδύλι 5 εκ. για διαχωρισμό οικοπέδων, εξήγησε πως λόγω της κατάστασης δεν υπάρχουν χρήματα για να δοθούν οι χορηγίες σε αυτούς που έχουν έγκριση.
Τέλος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει σε ένα μήνα τα κριτήρια και τα ποσά της χορηγίας στην Επιτροπή Προσφύγων.
Στα κριτήρια και η περιουσία στα κατεχόμενα
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά είπε πως δημιουργούνται ανησυχίες από το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είπε στην Επιτροπή ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τα έσοδα του κράτους και σημείωσε ότι λόγω της προωθούμενης αλλαγής των κριτηρίων έμεινε στάσιμη η εξέταση των αιτήσεων από τη Μέριμνα.
Τέλος, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει μέσα στα κριτήρια για τη νέα πολιτική στέγασης των προσφύγων, να περιλαμβάνεται και η περιουσία που διαθέτει ο πρόσφυγας που υποβάλλει αίτηση, στα κατεχόμενα.

http://www.sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου