Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Στο μικροσκόπιο της Βουλής τα δάνεια του κ. Σάλλα από τη Λαϊκή

Στο μικροσκόπιο της Βουλής τα δάνεια του κ. Σάλλα από τη Λαϊκή









Λευκωσία: Θέμα για τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα εγείρει μέσω της κοινοβουλευτικής οδού ή βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Αφορμή αποτέλεσε  η συμφωνία πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς και το δάνειο που έλαβε ο κ. Σάλλα από τη Λαϊκή ύψους  €113.513.219 εκ. περίπου,  δάνειο το οποίο δεν φαίνεται να αποπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, η οικογένεια του κ. Σάλλα, Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, εμφανίζεται μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού (Shent Enterprises, Benidver Enterprises, KAEO Enterprises)  να έχει λάβει από τη Λαϊκή Τράπεζα το συνολικό ποσό των €113.513.219 εκ. περίπου για επενδυτικούς σκοπούς μέσω λογαριασμών στην ΜΕΒ μορφής overdraft. Οι εξασφαλίσεις του ως άνω ποσού ήταν λόγω πτώσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς πολύ χαμηλότερες από τα ποσά, που παραχωρήθηκαν (€45.316.894 εκ.).

Με ερώτησή της η κ. Χαραλαμπίδου καλεί τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή για τα ακόλουθα:

-Για τη ζημιά, που προέκυψε από το διαγνωστικό έλεγχο της PIMCO σε σχέση με τα πιο πάνω επενδυτικά δάνεια των εταιρειών της οικογένειας του κ. Μιχάλη Σάλλα.

-Αν όντως βάση του δυσμενούς (adverse) σεναρίου της PIMCO καταγράφηκαν ζημιές, που αφορούσαν και τα επενδυτικά δάνεια της οικογένειας του κ. Μιχάλη Σάλλα, να μας ενημερώσετε, αν θεωρείτε δίκαιο και εύλογο, οι Κύπριοι ανεξασφάλιστοι καταθέτες να έχουν υποστεί ζημιές για τα δάνεια του κ. Μιχάλη Σάλλα προκειμένου να μεταφερθούν αυτά τα δάνεια στις χαμηλότερες αξίες προς την Τράπεζα Πειραιώς.

-Τέλος, εάν στη σχετική σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς μεριμνήσατε έτσι ώστε το όφελος από την ανάκτηση δανείων τύπου οικογένειας Σάλλα, να επιστραφεί  στους ανεξασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου