Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Σχεδόν 11% μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού



  Μείωση της τάξης του 5% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε σε διάσκεψη τύπου στη Λευκωσία.
Πιο ειδικά αναφέρεται ότι από την 1η Απριλίου από τους λογαριασμούς αφαιρείται το έκτακτο τέλος ύψους 5,75% που τέθηκε προ ενάμισι έτους για τις ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, λόγω της έκρηξης στο Μαρί. Στην εν λόγω ελάφρυνση επιπλέον ποσό της τάξης του 5% θα συμπληρώσει συνολική μείωση 10,75% από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τονίζεται πως η μείωση δεν είναι μόνιμη και θα παρθεί απόφαση για το πότε θα αρθεί το μέτρο.
Επίσης, η ΡΑΕΚ αποφάσισε να διευρύνει και να διευκολύνει την εφαρμογή τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Συγκεκριμένα, θα διευρυνθεί το σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (net metering) σε κατοικίες, θα εφαρμοστεί το σχέδιο αυτοπαραγωγής με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές και τέλος επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης των έργων του μειοδοτικού διαγωνισμού που διεξήχθη για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Τα μέτρα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και εξοικονόμηση καυσίμων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου