Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ο "άσεμνος" Bowie προκαλεί την Εκκλησία της Αγγλίας



"Ανώριμο" χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Εκκλησία της Αγγλίας το νέο βίντεο κλιπ του David Bowie για το τραγούδι "The Next Day",το οποίο αναρτήθηκε στις 7 Μαΐου στο YouTube αλλά μέσα σε λίγες ώρες απαγορεύτηκε η προβολή του εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων πιστών και Εκκλησίας. 

Τελικά, επέστρεψε online με μια διευκρίνιση δίπλα από τον τίτλο: "Άσεμνο"

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως το τραγούδι και το βίντεο κλιπ είναι μία δήλωση του θρυλικού τραγουδιστή για τη διαφθορά και την υποκρισία που επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας. 

Εξάλλου, ο Τοny Visconti -παραγωγός και στενός συνεργάτης του Bowie από το 1969- είχε "προειδοποιήσει" το κοινό: όλα τα τραγούδια του νέου άλμπουμ αντανακλούν προβληματισμούς και αναζητήσεις της σημερινής εποχής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ασκούν σκληρή κριτική σε σύγχρονα γεγονότα. 



Στο αμφιλεγόμενο βίντεο, το σκηνικό είναι στημένο σε ένα καταγώγιο. Με εμφάνιση που παραπέμπει σε μοναχό, ο Bowie τραγουδάει σε μια μικρή σκηνή, ενώ οι συμπρωταγωνιστές του Gary Oldman και Marion Cotillard υποδύονται έναν παπά και μία πόρνη, αντίστοιχα. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η εμφάνιση της Γαλλίδας ηθοποιού, που αιμορραγεί από τις παλάμες των χεριών της, κάτι που παραπέμπει στα γνωστά "στίγματα" - τις πληγές που παρουσιάζονται σε σημεία του σώματος όπου είχε καρφωθεί ο Χριστός στο σταυρό. 



Μιλώντας στην Telegraph, ο πρώην Εκκλησιαστικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας Lord Carey υποστήριξε ότι οι στίχοι αλλά και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού αναστάτωσαν τους πιστούς χριστιανούς. 

"Αμφιβάλλω αν ο Bowie θα είχε το θάρρος να χρησιμοποιήσει εικόνες από την ισλαμική θρησκεία σε ανάλογο βίντεο. Οι Χριστιανοί πρέπει να έχουν κουράγιο και να δείχνουν ανωτερότητα απέναντι σε τέτοιου είδους προσβολές, ωστόσο ελπίζω ο Bowie να αναγνωρίσει ότι εξόργισε αρκετό κόσμο", είπε. 

Αυτό είναι το τρίτο βίντεο κλιπ που κυκλοφόρησε από την τελευταία δισκογραφική δουλειά του 66χρονου καλλιτέχνη, ο οποίος επέστρεψε φέτος στα μουσικά δρώμενα με έναν δίσκο δυναμίτη

Το μουσικό βίντεο του κομματιού "The Next Day" φέρει την υπογραφή της Floria Sigismondi, γνωστή για τη σκηνοθεσία της ταινίας-αφιέρωμα στην ιστορία του συγκροτήματος The Runaways. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου