Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Περίεργα και αστεία του Πάσχα



Ξέρετε πόσα πασχαλινά αυγά παράγονται κάθε χρόνο; Γιατί βαφούμε αυγά; Γιατί σουβλίζουμε αρνιά; Πότε κατασκευάστηκε το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αβγό; Για όλα τα περίεργα ρεκόρ, τις πρωτιές και μερικές από τις πιο ασυνήθιστες πασχαλινές πληροφορίες οφείλετε να είστε ενημερωμένοι… λέμε τώρα!

Τα Κόκκινα Αυγά
Το αυγό είναι πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου, της γέννησης της ζωής, το συναντάμε σε πολλές λατρείες, τόσο πρωτόγονες, όσο και περισσότερο εξελιγμένες, είναι στη λαϊκή και μυθολογική φαντασία το σύμβολο της ζωής. Το κόκκινο, είναι εθιμοτυπικά το πρέπων χρώμα , συμβολίζει τη θυσία και το αίμα του Ιησού και έχει έναν εξορκιστικό, παγανιστικό χαρακτήρα. Ο μύθος λέει για μία γυναίκα που δεν πίστευε την είδηση της Ανάστασης του Ιησού και λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα. Το τσούγκρισμα προέρχεται από την Βόρεια Αγγλία και είναι απλά ένα παιχνίδι. Την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται το βάψιμο. Πολλοί νοικοκύρηδες τα βάφουν αργότερα γιατί πιστεύουν ότι είναι ανθυγιεινό να καταναλωθούν 2 μέρες αργότερα. Το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να τσουγκρίζεται, σύμφωνα με την παράδοση. Ακόμα και σήμερα κάποιοι το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη τη χρονιά. Σκουλήκια.

Το σούβλισμα του πατροπαράδοτου αρνιού
Ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Το έθιμο προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και το έθιμο του αμνού, που θυσιάζεται, με του οποίου το αίμα έβαφαν τις πόρτες τους κατ' αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Επίσης υπάρχει μια άλλη προέλευση με ρίζες από την αρχαία Ελλάδα, όπου μετά τον θάνατο των συγγενών τους επί σαράντα ημέρες οι αρχαίοι Έλληνες, έψηναν αρνιά και γλένταγαν δίπλα στον τάφο τους για να τους τιμήσουν.

Στρακαστρούκες
Στους λαούς υπάρχει η δοξασία ότι στον θόρυβο υπάρχουν στοιχεία αποδίωξης και εκφοβισμού των κακών δαιμόνων και πνευμάτων. Οι διάφοροι θόρυβοι, κρότοι, πυροβολισμοί, το σπάσιμο των κανατιών (Επτάνησα), το δυνατό κτύπημα της καμπάνας, αλλά ακόμα και το εκτυφλωτικό φως των βεγγαλικών, όταν ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», έχει σκοπό να εκφοβίσει τον θάνατο, να διώξει μακριά το κακό και να γνωστοποιήσει την Ανάσταση.
Ήξερες ότι...
1. Κάθε χρόνο παράγονται περισσότερα από 90 εκατομμύρια σοκολατένια πασχαλινά λαγουδάκια.
2. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζονται γύρω στα 250 εκατομμύρια.
3. Το πρώτο σοκολατένιο αυγό κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα στη Γερμανία.
4. Οι εορτασμοί για τα Πάθη τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, πιθανολογείται ότι έχουν ξεκινήσει από την πρώτη επέτειο του θανάτου και της Ανάστασης του Χριστού. Ωστόσο, τα πρώτα γραπτά τέτοιων πρακτικών εμφανίζονται γύρω στον τέταρτο αιώνα.
5. Το 325μ.Χ στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας αποφασίστηκε η επίσημη γιορτή του Πάσχα να πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια ή μετά την ισημερία του Μαρτίου.
6. Τα πρώτα πασχαλινά καλάθια φτιάχτηκαν για να θυμίζουν τις φωλιές των πουλιών.
7. Το 76 % των ανθρώπων τρώει πρώτα τα αυτιά από το πασχαλινό λαγουδάκι.
8. Το πιο διάσημο έθιμο της Νορβηγίας κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι να…λύνουν υποθέσεις με μυστηριώδεις φόνους.
9. Στο Saalfeld, στην ανατολική Γερμανία, στολίζουν με περίπου 9.000 πασχαλινά αβγά το πασχαλινό τους δέντρο. Το έθιμο αυτό μετρά κάτι λιγότερο από 50 χρόνια. Το ξεκίνησε η οικογένεια Kraft το 1965 και έκτοτε αποτελεί θεσμό στην πόλη.
10. Στη γαλλόφωνη Ελβετία, η παράδοση θέλει να στολίζουν τα πηγάδια για να γιορτάσουν το δώρο της ζωής: το νερό.
11. Το πιο ψηλό πασχαλιάτικο σοκολατένιο αβγό, που κατασκευάστηκε ποτέ, ήταν στην Ιταλία το 2011. Είχε 10.39 μέτρα ύψος και ζύγιζε 7.200 κιλά. Με απλά λόγια, ήταν πιο ψηλό από…καμηλοπάρδαλη και πιο βαρύ από ελέφαντα.
12. Η παραδοσιακή τέχνη της ζωγραφικής στα αβγά ονομάζεται «Pysanka». Η τέχνη αυτή έρχεται από την Ουκρανία και στην ουσία είναι γραφή και όχι ζωγραφική πάνω σε αβγά.
13. Την πασχαλινή παράδοση του «Easter Egg Roll» στο μπροστινό κήπο του Λευκού Οίκου, ξεκίνησε ο Πρόεδρος Rutherford B. Hayes το 1878.
14. Το έθιμο του να χαρίζει ο ένας πιστός στον άλλον αβγά, συναντάται ιστορικά στην παράδοση των Περσών, των Αιγυπτίων, των Γαλατών, των Ρωμαίων και φυσικά των Ελλήνων. Για τους λαούς αυτούς, το αβγό συμβολίζει τη ζωή.
15. Στη Μ. Βρετανία υπολογίζεται, ότι κάθε παιδί παίρνει κατά μέσο όρο 8,8 πασχαλινά αβγά κάθε χρόνο.
16. Μάλιστα, παγκοσμίως το 9,43% των παιδιών καταναλώνει το πασχαλινό αβγό πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Ωστόσο, στοιχεία αναφέρουν, ότι ο μέσος όρος των παιδιών καταναλώνει το πασχαλινό του αβγό πριν τις …11 το πρωί την Κυριακή του Πάσχα.
17. Αποτέλεσμα αυτού είναι, ότι ένα στα 5 παιδιά (σε ποσοστό περίπου 19%) αρρωσταίνει από την υπερκατανάλωση σοκολατένιων αβγών.
18. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας (π.χ σε χωριά της Ηπείρου) το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί κουβαλούν μαζί τα αβγά τους. Τα τσουγκρίζουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και οι πιο…πεινασμένοι τα τρώνε κιόλας.
Καλη ανασταση σε ολους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου