Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Χτίσε μυς στην άμμο και κράτα τους για πάντα


 
Αν είσαι από τους άντρες που νομίζουν ότι το βόλεϊ είναι φλώρικο άθλημα, τότε δοκίμασε το παρακάτω πρόγραμμα για να αλλάξεις γνώμη. το χρησιμοποιουν Πρωταθλητες Ελλάδας στο beach volley και θα δεις το σώμα σου να αλλάζει σε 4 εβδομάδες μονο. Αν στο τέλος της προπόνησης νιώθεις διαλυμένος, μην ανησυχήσεις - είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα αγωνίσματα των Ολυμπιακών αγώνων, το απόλυτο καλοκαιρινό άθλημα, το μόνο που συνδυάζει αντοχή, έκρηξη, δύναμη με δυνατή μουσική και πολύ ιδρώτα.
Για να γίνεις αθλητής του beach volley δεν χρειάζεται να ξέρεις βόλεϊ σάλας. Βοηθάει φυσικά, αλλά είναι δύο εντελώς διαφορετικά αθλήματα. Η βασική διαφορά είναι η επιφάνεια του γηπέδου. Η άμμος κάνει όλες τις κινήσεις σου πολύ πιο δύσκολες. Δοκίμασέ το κι εσύ: μια βόλτα σε παχιά άμμο μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς σου. Φαντάσου ότι, αθλητές παγκοσμίου επιπέδου, αν παίξουν μία φάση με διάρκεια ενός λεπτού, θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ξαναβρούν την αναπνοή τους. 
Το βόλεϊ στην άμμο παίζεται με δύο παίκτες, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν ένα χώρο 8x8 (σκέψου ότι στη σάλα το γήπεδο μίας ομάδας 6 παικτών είναι 9x9). Είναι ένα αγώνισμα στο οποίο αν δεν προπονείσαι συχνά και σωστά, τότε θα δεις την απόδοσή σου να πέφτει πολύ γρήγορα. Η προπόνηση των αθλητών είναι ιδιαίτερα κουραστική κι επίπονη. Ειδικά αν οι συνθήκες είναι ακραίες (δηλαδή έχει υπερβολική ζέστη ή υγρασία), τότε ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται κατακόρυφα.
Το προπονητικό πρόγραμμα του beach volley συνδυάζει τα πάντα: έκρηξη, δύναμη, ταχύτητα, μέχρι και πολύ δυνατή αερόβια αντοχή. Οι αθλητές πρέπει να προπονούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να αντέχουν να εκτελούν κάθε φάση στο 100%. Αν δεν σου ακούγεται εύκολο, τότε πρόσθεσε ότι, μες στην απόλυτη κούραση που νιώθουν, πρέπει το μυαλό τους να είναι σε εγρήγορση συνεχώς, ώστε και να προβλέπουν την κίνηση του αντιπάλου αλλά και να είναι ικανοί να βρουν σε κλάσματα του δευτερολέπτου το σημείο που θα καρφώσουν ή που θα κάνουν άμυνα.
Είμαι από τους γυμναστές που πιστεύουν ότι η προπόνηση στην άμμο μπορεί να αλλάξει τη φυσική σου κατάσταση και το σώμα σου σε ένα μήνα μόνο. Μέχρι σήμερα έχω ασχοληθεί με πολλά αθλήματα σε αρκετά καλό επίπεδο. Από όλους τους αγώνες που έχω παίξει, δύο φορές ένιωσα έτοιμος να καταρρεύσω: στον πρώτο αγώνα πόλο και στον πρώτο αγώνα beach volley. Ημουν λίγο άτυχος, διότι το πρώτο τουρνουά που έπαιξα -πριν από 15 χρόνια- έγινε υπό 40 βαθμούς Κελσίου, μέσα Ιουλίου. Ενιωσα όλους τους μυς μου να καίγονται, τα πόδια μου να με εγκαταλείπουν κι έλεγα από μέσα μου ότι αυτή είναι η πρώτη και τελευταία φορά που ασχολούμαι με αυτό το άθλημα. Η δίψα ήταν τόσο μεγάλη που έπινα τα μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Φυσικά και δεν τα παράτησα κι από τότε έπαιξα πολλούς αγώνες και κέρδισα αρκετά τουρνουά.
 Οποτε ξεκινάω προπονήσεις στην άμμο καταλαβαίνω αμέσως τη διαφορά στο σώμα μου. Αν παρατηρήσεις τα σώματα των αθλητών που παίζουν σε υψηλό επίπεδο, θα δεις γράμμωση και νεύρο. Οι καύσεις που κάνει ένας αθλητής ίσως είναι πιο πολλές από οποιοδήποτε άλλο άθλημα που έχεις δοκιμάσει. Αυτός ήταν κι ο λόγος που πάντα ήθελα να φτιάξω το απόλυτο πρόγραμμα προπόνησης στην άμμο, το οποίο να απευθύνεται σε όλους τους άντρες. Ετσι βρήκα δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας (Γιώργος Κοτσιλιάνος-Νίκος Ζουπάνης και Δημήτρης Μανιόπουλος-Γιάννης Ρουμελιωτάκης) και ρώτησα τους αθλητές να μου προτείνουν τις καλύτερες ασκήσεις για δύναμη, ταχύτητα και άλμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου