Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Εικόνες που Σοκάρουν στην Αίγυπτο: Πολίτες πηδούν απο την γέφυρα για να Σωθούν [Βίντεο]

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο.
Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες. Στρατός και αστυνομία χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να πηδούν από τις γέφυρες για να σωθούν.
Ο στρατός μπήκε, χωρίς βία, στο τέμενος Αλ Φάτεχ
Η «Παρασκευή της οργής» όπως ονομάστηκε η χθεσινή ημέρα προσέθεσε τουλάχιστον 70 νεκρούς στον τραγικό, πολυαίμακτο απολογισμό των τελευταίων τεσσάρων ημερών.
Η Αίγυπτος, μέσα σε κλίμα βαθιάς πόλωσης και διχασμού βρίσκεται στο χείλος μιας νέας εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης στο εσωτερικό της, ενώ την ίδια στιγμή σε διεθνές επίπεδο δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα νέο ρεύμα απομονωτισμού της.
Οι ισλαμιστές διαδηλωτές συνεχίζουν να απαιτούν – με τίμημα εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες - την παραίτηση του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και την αποκατάσταση του Μόρσι στην εξουσία, που ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του.
Εβδομάδα κινητοποιήσεων από τους οπαδούς του Μόρσι
Η οργή των υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μόρσι ξεχείλησε μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων της Παρασκευής. Ο στρατός, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα διεθνής Μέσα, άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας πολλούς πολίτες στην πλατεία Ραμσή στο κέντρο του Καίρου. Μάλιστα, οι διαδηλωτές δέχθηκαν και πυρά από αέρος, από τα ελικόπτερα του στρατού που προσπάθησαν να διαλύσουν τις ογκώδεις πορείες.
Η ένταση έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς αιματηρή ήταν η καταστολή και σε πόλεις της περιφέρειας. Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου και στην Ισμαϊλίγια.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, παρά το πλήγμα που έχουν δεχθεί με τη δολοφονία αρκετών ηγετικών στελεχών τους κατά τις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις με τελικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον Στρατό.
«Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα», υπογραμμίζει η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων σε ανακοίνωσή της.
Την ίδια ώρα ο αιγυπτιακός συνασπισμός ισλαμιστών «Συμμαχία Κατά του Πραξικοπήματος», που διαμαρτύρεται για την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, ζήτησε τον τερματισμό των σημερινών διαδηλώσεων μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην χώρα, αλλά κάλεσε και αυτός τους υποστηρικτές του Μόρσι να διαδηλώνουν καθημερινά από σήμερα.
Προς διεθνή απομόνωση η Αίγυπτος
Τεταμένες είναι οι σχέσεις της Αιγυπτιακής κυβέρνησης με τη Δύση, αλλά και την Τουρκία. ΗΠΑ και ΕΕ, όπως και ο ΟΗΕ ασκούν πίεση στην αιγυπτιακή κυβέρνηση να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων και να προσέλθει σε διάλογο με την πλευρά των υποστηρικτών του Μόρσι.
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπως συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Αίγυπτο να μην προσφεύγει στην χρήση «θανάσιμης βίας» κατά των ειρηνικών διαδηλωτών. «Δηλώσαμε σαφώς ότι οι Αιγύπτιοι έχουν το οικουμενικό δικαίωμα για την πραγματοποίηση συναθροίσεων και την ελεύθερη έκφραση, στα οποία περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων», σημείωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.
Κύμα υποστήριξης των διαδηλωτών στον Αραβικό κόσμο
Στο μεταξύ, σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες διαδηλώσεις υποστήριξης των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου εντείνοντας την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο νέας αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τον μουσουλμανικό κόσμο.
Στο πλευρό του Στρατού ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
Μήνυμα στήριξης στην αιγυπτιακή κυβέρνηση έστειλε ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ καλώντας τους Άραβες να ενωθούν εναντίον των «προσπαθειών αποσταθεροποίησης» της Αιγύπτου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στήριξης της υποστηριζόμενης από το στρατό κυβέρνησης.
Ο Σαουδάραβας μονάρχης διαβάζοντας ένα γραπτό κείμενο, είπε ότι «το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο λαός του και η κυβέρνησή του στέκονται σήμερα στο πλευρό των αδελφών τους στην Αίγυπτο εναντίον της τρομοκρατίας». Η Σαουδική Αραβία ήταν ένας από τους βασικότερους συμμάχους του Χόσνι Μουμπάρακ και ιστορικά έχει μια δύσκολη σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Είχε δεσμευτεί να χορηγήσει βοήθεια ύψους 5 δισ. δολαρίων στο Κάιρο μετά την αποπομπή του Μόρσι από την προεδρία την 3η Ιουλίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου