Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Αφιέρωμα: Τα Πάθη του Ιησού στη «μεγάλη οθόνη» (βίντεο/φωτογραφίες)



Αφιέρωμα: Τα Πάθη του Ιησού στη «μεγάλη οθόνη» (βίντεο/φωτογραφίες)
Οι ταινίες που έχουν αποπειραθεί να καταγράψουν το Θείο Δράμα από το 1897 μέχρι σήμερα είναι πάνω από 40! Μαζί με τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ», σας παρουσιάζουμε άλλες οχτώ, που για διαφόρους λόγους άφησαν το στίγμα τους στο παγκόσμιο κινηματογράφο!
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια του κινηματογράφου, υπήρχε η ανάγκη των δημιουργών να αποτυπώσουν και να καταγράψουν τα Θεία Πάθη αλλά και γενικότερα τη ζωή του Θεανθρώπου, με σκοπό να την μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την δικιά τους ματιά.
Έστω και κατά αυτό τον τρόπο, ο θεατής θα μπορούσε να ξεφύγει από τα «στενά πλαίσια των Γραφών», καθώς θα μπορούσε να μπει στο κλίμα της τότε εποχής, με εικόνα (αρχικά) και στην συνέχεια και με ήχο.
Στην Ελλάδα μπορεί κάθε χρόνο βλέπουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό 4-5 ταινιών (τα τελευταία χρόνια αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί και άλλο...) που αφορούν τον Ιησού, αλλά η αλήθεια είναι ότι πάνω από 40 ταινίες έχουν γυριστεί και έχουν σαν βάση αποκλειστικά το Θείο Δράμα.
Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τις επικές ταινίες που περιλαμβάνουν σκηνές του Ιησού που έχει πορεία προς τον Γολγοθά (Βαραββάς, Μπεν Χούρ, Ο Χιτών κτλ.), εύκολα διαπιστώνουμε πως οι ταινίες ξεπερνούν τις 60!
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τις εννέα πιο γνωστές ταινίες-σταθμούς που αφορούν τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση και έκαναν αίσθηση για διαφόρους λόγους.

THE PASSION PLAY (1903)
1d4c9f
Η πρώτη καταγραφή του Ιησού στη μεγάλη οθόνη ήρθε το 1897 με το αμερικάνικης παραγωγής «The Horitz Passion Play».
Αν σκεφτούμε πως η πρώτη επίσημη προβολή ταινίας σε κινηματογράφο έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, τότε σίγουρα αντιλαμβανόμαστε πως ο Ιησούς, ήταν από τα πρώτα... θέματα...
Η πρώτη, σοβαρή καταγραφή του Ιησού στον κινηματογράφο ήρθε πριν από ...110 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 1903 με το «The Passion Play».
Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας είναι «La vie et la passion de Jésus Christ». Η ταινία είναι γαλλικής παραγωγής και έχει διάρκεια 44 λεπτά.
Οι εντελώς ξεπερασμένες σκηνές με τα εφέ, στις μέρες μας τουλάχιστον, δεν συγκινούν τον θεατή και το αποτέλεσμα για πολλούς ίσως είναι αστείο, όμως πλέον, η αξία αυτής της ταινίας είναι ανεκτίμητη.
Σημαντικό στοιχείο για «La vie et la passion de Jésus Christ» είναι η διάρκειά του, καθώς τότε ο μέσος όρος των ταινιών διαρκούσε 10-15 λεπτά!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου