Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σχέδιο net metering : 45 χιλιάδες οικογένειες δεν θα πληρώνουν ρεύμα για 30 χρόνια!


-Υπολογίζεται ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
-Οικονομική ελάφρυνση για περισσότερους από 250 χιλιάδες Κύπριους
-Ακόμη και σε αυτό προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά οι Γερμανοί



























Ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς λογαριασμό θα έχουν όσοι Κύπριοι, υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις, στην Αρχή Ηλεκτρισμού, καθώς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επεξεργάζεται και υπολογίζεται ότι θα έχει έτοιμο σχέδιο για εγκατάσταση του συστήματος net metering, για νοικοκυριά στην Κύπρο.

Τι είναι το Net metering 


Με απλά λόγια, η διαδικασία προνοεί, την εγκατάσταση 3 kw επιπλέον, για 15 χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία θα πληρώσουν αρχικά ένα κόστος, γύρω στις 4,5 χιλιάδες ευρώ για εγκατάσταση του συστήματος φωτοβολταϊκών και για διάστημα 30 ετών - όση δηλαδή είναι η διάρκεια ζωής της εναλλακτικής πηγής ενέργειας, θα παράγουν δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να πληρώσουν ένα σεντ στην ΑΗΚ.

Για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, θα υπάρξει επιχορήγηση για εγκατάσταση του συστήματος, η οποία θα ανέρχεται στα 1.000 με 2.000 ευρώ, άρα το αρχικό κόστος εγκατάστασης μειώνεται σχεδόν στο μισό.

Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας 


Από την υλοποίηση του σχεδίου, αναμένεται ότι θα ανοιχτούν στο σύνολο 800 θέσεις εργασίας, για την εφαρμογή των φωτοβολταϊκών στα διάφορα νοικοκυριά, ενώ υπολογίζεται ότι το κράτος θα εξοικονομήσει, σε θέματα ενέργειας, 45 με 50 εκατομμύρια το χρόνο, ούτε εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως.

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές θα μπορούν να αποτείνονται στην Αρχή Ηλεκτρισμού για την συμπλήρωση αιτήσεων εγκατάστασης του συστήματος στα σπίτια τους, ενώ μελετάται, απλοποίηση της διαδικασίας, ώστε να μην καθίσταται χρονοβόρα και περίπλοκη για τους πολίτες.

Γερμανική τρικλοποδιά


Ακόμη και για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, που υπολογίζεται ότι θα ελαφρύνει οικονομικά 250 χιλιάδες Κύπριους, βρίσκουμε μπροστά μας τη Γερμανία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, εξέφρασαν μέσω της κυβέρνησης τους παράπονα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση του τέλους εισαγωγής κατά 30% στα φωτοβολταϊκά, από ξένες αγορές εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα από την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη προχώρησε στη διενέργεια έρευνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός χρόνου, εντούτοις υπάρχει η πιθανότητα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων μέχρι τον Ιούνιο για αγορές τρίτων χωρών, μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου