Κυριακή 12 Μαΐου 2013

To βαθύ "κόκκινο" παρελθόν της Άνγκελα Μέρκελ


Έντονες αντιδράσεις κατά της καγκελαρίου Μέρκελ, προκαλεί βιβλίο που φέρνει στο φως στοιχεία από τον ρόλο της στο καθεστώς τηςΑνατολικής Γερμανίας, τα οποία δείχνουν ότι αυτός ήταν μάλλον κομβικός παράπεριφερειακός, όπως ισχυρίζεται. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt είναι κοινή παραδοχή ότι ο κόσμος δεν ξέρει πολλά πράγματα για το παρελθόν της Άνγκελα Μέρκελ, στην Ανατολική Γερμανία, πράγμα που και η ίδια έχει παραδεχτεί λέγοντας ότι "ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά στον κόσμο για 35 χρόνια της ζωής μου".

Το βιβλίο δύο δημοσιογράφων, του Γκίντερ Λάχμαν της Welt και του Ραλφ Γκέοργκ Ρόιτ, της Bild, με τίτλο "Η προηγούμενη ζωή της Άνγκελα Μέρκελ" ερευνά ακριβώς τα χρόνια τηςνεότητάς της, τα φοιτητικά χρόνια και κυρίως την θητεία της ως φυσικού στην Ακαδημία Επιστημών της Δημοκρατίας της Ανατολικής Γερμανίας. 

Η έρευνα φέρνει στο φως νέα ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από την περίοδο εκείνη, οι οποίες δείχνουν πως η εικόνα που είναι διαδεδομένη για τα πεπραγμένα της καγκελαρίου δεν είναι αληθινή καθώς "ούτε απολίτικη επιστήμονας ήταν", "ούτε είχε διακαή πόθο για την ένωση των Γερμανιών".


Αντιθέτως, η φιλόδοξη και βαθιά ενταγμένη στο κομμουνιστικό σύστημα Μέρκελ, ανήκε στην επιστημονική ελίτ, η οποία είχε την πλήρη "έγκριση" της ΕΣΣΔ, όπως ισχυρίζονται.

Όσον αφορά τις απόψεις της για το μέλλον της Ανατολικής Γερμανίας, την περίοδο που ο Γκορμπατσόφεισήγαγε τις μεταρρυθμίσεις της Περεστρόικα και της Γκλάσνοστ, η Μέρκελ φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης του τότε κομμουνιστικού καθεστώτος προς το δημοκρατικότερο και υπέρ της κατάργησής του.

Επίσης αποδεικνύεται ότι είχε πολύ πιο κομβικό ρόλο στο σύστημα από ό,τι είναι γνωστό και μάλιστα φέρεται να είχε χρηματίσει υπεύθυνη προπαγάνδας στο Ινστιτούτο της, στην Ακαδημία, πράγμα που η ίδια αρνείται μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο, σημεία του οποίου έχουν διαρρεύσει, θα βγει στα βιβλιοπωλεία στις 14 Μαΐου ωστόσο ήδη προκαλεί σωρεία ερωτημάτων προς την καγκελάριο, τόσο από τους Σοσιαλιστές, όσο και από τουςΦιλελεύθερους, συμμάχους της, οι οποίοι ζητούν να τοποθετηθεί για όσα της καταμαρτυρούνται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου